Now Reading:
Airborne Luchtlanding Ginkelse Heide
Full Article 2 minutes read

Airborne Luchtlanding Ginkelse Heide

De Airborne herdenking draait om de gebeurtenissen die in 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, plaatsvonden en waarbij Ede betrokken was: Operatie Market Garden.

Operatie Market Garden was een geallieerd offensief in september 1944. Het was voor Nederland de belangrijkste operatie uit de Tweede Wereldoorlog. Voor de geallieerden en voor een groot deel van Nederland werd het een mislukking. De laatste brug bij Arnhem bleek een brug te ver. En het westen van Nederland moest nog een lange strenge winter wachten op de bevrijding in mei 1945.

Market Garden bestond uit een grootschalige luchtlanding (Market) en een grondoffensief vanuit België (Garden). Het plan hield in dat de Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren zouden innemen. Grondtroepen konden via deze bruggen snel doorstoten naar het IJsselmeer. De Duitse troepen in het westen van Nederland zouden dan in de tang zijn genomen. Ook was er daardoor de mogelijkheid om naar het oosten door te stoten naar het Ruhrgebied. Het industriële hart van Duitsland. De geallieerden hoopten hiermee voor de winter de oorlog te beëindigen.

De Airborne Luchtlandingen en herdenking vindt dit jaar plaats op 22 september. Van 9.30 tot 16.30 uur is jong en oud welkom op de Ginkelse Heide. Dit is een natuurgebied buiten de bebouwde kom.

Vijf zones

Het Airborne-terrein bestaat uit vijf zones: dropzone, bushalte, monument, publieksplein en Ginkel Heath Experience. Overal worden activiteiten georganiseerd. Wilt u weten welke? Klik daarvoor op de button Blokkenschema hierboven.

Herdenking

Vanaf 10.00 uur landen 1.000 parachutisten op de heide. Na de eerste massdrop begint de Airborne Herdenking bij het Airborne monument aan de N224.

Massdrop

Van 14.00 uur tot 16.30 uur zijn de luchtlandingen. Britse parachutisten van The Parachute Regiment, militairen van de 11de Luchtmobiele Brigade uit Nederland, para’s uit onder andere de Verenigde Staten van Amerika en andere NATO-landen en tientallen parachutisten van Parachute Group Holland springen uit verschillende vliegtuigen, waaronder Hercules en Dakota’s.

Kinderactiviteiten

De Ginkel Heath Experience staat helemaal in het teken van kinderactiviteiten en live muziek.

Op de website van de Gemeente Ede vind je een plattegrond én een blokkenschema waarop alle activiteiten op 22 september 2018 zijn weergegeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.
bel ons