Now Reading:
Beter een goede buur
Full Article 3 minutes read

Beter een goede buur

chef kok john kennis aan het werk

In Otterlo lopen we wellicht altijd achterop de trends van de grote steden. Hier op het boerenland maken wij zo veel mogelijk gebruik van ons boerenverstand, en dat is precies wat Boerenhart ook doet. De visie van Boerenhart: Wij vinden dat boeren een eerlijke prijs moeten krijgen en waardering voor de (h)eerlijke producten. Dit klink logisch, immers dat willen we allemaal. Maar logisch is niet altijd makkelijk.

In 2011 is er zeer kleinschalig begonnen met het verwerken van de eigen Schotse Hooglanders van Ria (moeder van Sonja, eigenaresse Grand Cafe Hotel Kruller). In eigen beheer: niet altijd gemakkelijk en niet altijd begrepen, maar wel degelijk eerlijk naar de Hooglanders toe en uiteindelijk een smaakvol en onderscheidend product. De Schotse Hooglanders lopen vrij rond op bosterrein ‘De Seintoren’ richting Harskamp en voeden zich met gras en hooi: 100% natuurvoeding, 100% biologisch. De Schotse Hooglanders worden niet als kalveren geslacht, maar rond de leeftijd van 4 jaar. We gebruiken ook alles van het dier. We laten leer maken van de huid en al vlees wordt verwerkt.

Sonja en ik zijn beide getogen in en rondom Otterlo. Stap op de fiets en heden te dage staan bij de opritten van woonhuizen en boerderijen in de gemeente Ede nog steeds vele producten uitgestald. Een kleine kraam, een potje om de vergoeding in te doen en fantastisch mooie, verse producten. Eieren, snijbloemen, appels, pompoenen etc. Hoe mooi is het, dat deze producten op deze wijze verkocht worden. Hoe moeilijk om dit in een dagelijks draaiend horecabedrijf werkbaar te krijgen.

Boerenhart heeft een opening gegeven om met name de logistiek tussen de horeca en de boeren te organiseren, waardoor er een hele kleine afstand (zowel letterlijk als figuurlijk) tussen de producent en eindverwerker ontstaat. Hoe mooi is dat! Immers, wij zijn een restaurant en geen boerenbedrijf. De producten zijn herkenbaar, komen van passievolle mensen waarvan het enthousiasme erg aanstekelijk werkt en gevoelsmatig is onze keukenbrigade meer betrokken bij de producten.

Samen met Boerenhart willen wij 11 april aanstaande de aandacht geven aan de verhalen van de boeren. De verhalen zijn mooi, oprecht en doeltreffend. De zogenaamde eenvoud van een product blijkt een schitterend verhaal. En wie kan een verhaal beter vertellen als de ‘schrijver’ zelf? De boeren vertellen hun ervaringen, motivaties en belevenissen tijdens een 4-gangen diner.

Het is een keuze: een mooi stuk vlees, kaas of honing met binnen een straal van 25km van ons bedrijf of een mooi product van de andere kant van de wereld. Wij zijn overtuigd: beter een goede buur dan een verre vriend!

John Kennis
Grand Cafe Hotel Kruller

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.
bel ons