Now Reading:
Ede’s wild en de 3 B’s
Full Article 4 minutes read

Ede’s wild en de 3 B’s

Leendert Houweling met een door hem opgezet hert

Als jochie struinde ik al door onze prachtige Edese bossen en heidevelden. Gefascineerd door alles wat daar leeft, groeit en bloeit maar vooral gebrand op een ontmoeting met wild. En dan bedoel ik geen wild konijn of haas. Nee, het liefst edelhert, wild zwijn, ree of moeflon. Maar eerlijk gezegd doen ook dieren als bijvoorbeeld de raaf, zandhagedis, hazelworm, vos, goud- en appelvinken en de steeds vaker voorkomende boommarter en das mijn hart best sneller kloppen.

’s Ochtends vroeg op de fiets in de stromende regen onderweg naar Otterlo om al voor de openingstijd aan te komen bij de portiersloge aan de ingang van Nationaal Park de Hoge Veluwe waar ik vervolgens wel even binnen mocht komen om iets op de te drogen. Die dag zag ik helaas geen wild. Het was te nat, te koud en de dieren lieten zich simpelweg niet zien. Het blijft wild en dat heb je nu eenmaal niet aan een touwtje. Gaandeweg leer je welke weersomstandigheden, seizoenen etc. voor een invloed hebben op de zichtbaarheid van wild. Ik merkte dat ik door die kennis steeds vaker succes kreeg.

Later wilde ik dichter bij huis het wild kunnen vinden en kwam ik er achter dat je hemelsbreed 500 meter van Ede Centrum al oog in oog kunt staan met wilde zwijnen! Of wat te denken van een reegeit met haar twee kalfjes? Zo’n ontmoeting heeft tot op de dag van vandaag nog steeds iets betoverends.

Nu zo’n 25 jaar later heb ik inmiddels van die passie voor dat prachtige wild mijn werk kunnen maken. In het centrum van Ede werk vanuit mijn atelier/winkelruimte als preparateur, verhuur ik mijzelf als wandelgids voor boswandelingen en wildspeurtochten en geef in de buitenlucht kookworkshops “koken op houtvuur”.  Hier werk ik het liefst met seizoensproducten en qua vlees met, je raadt het al, lokaal wild!

Dat grote wild doet het hier op de Veluwe, maar ook daarbuiten, namelijk ontzettend goed. Als je bedenkt dat er na WOII ca. 5000 reeën in onze oostelijke provincies leefden, en dat dat er nu ruim 100.000 zijn verspreid over heel Nederland, dan kan je je wel voorstellen dat dat soms ook problemen oplevert. Bijvoorbeeld de ca. 10.000 (geregistreerde) aanrijdingen met reeën per jaar! Populaties groeien, jonge dieren gaan op zoek naar nieuw leefgebied en steken wegen over. Bij voedseltekort in het bos zien we al zwijnen in de woonwijken lopen, of de oogst van de boer opeten. Ook herten doen zich graag tegoed aan het tafeltje-dekje op onze omringende landbouwpercelen. Dat alles vraagt om een actief beheer van deze populaties. Het terugbrengen van de populatiegrootte naar draagvlak van het gebied waarin ze leven en extra aandacht voor plekken met  veel verkeersongevallen, landbouwschade en wild in de bebouwde kom. Als vrijwillig faunabeheerder bij de gemeente Ede voer ik de door Faunabeheer Eenheid Gelderland opgestelde faunabeheerplannen uit. Door afschot van een vooraf bepaald aantal dieren worden de populaties in overeenstemming met het draagvlak van het gebied gebracht. Dit geschoten wild is in mijn ogen het meeste natuurlijke en biologische vlees dat er bestaat. Het zelf bejagen, het slachten en portioneren in panklare stukken geeft je daarbij een enorm respect voor dat dier en een besef van wat je eet en wat daar dus voor nodig is.

Dat stukje bewustwording geef ik graag mee tijdens mijn wandelingen en workshops; voor het eten van vlees moet een dier dood. Wat is daar voor nodig, wat voor een vlees wil JIJ eten, wat is de herkomst, en hoe vaak paar week heb jij vlees op bord?

Als natuurliefhebber/wildbeheerder heb ik 3 peilers. De “3 B’s”: Beschermen, Beheren, Benutten.
1) Bescherm wat kwetsbaar is.
2) Beheer waar nodig is.
3) Benut wanneer dat mogelijk is.

Op deze manier kunnen we allemaal blijven genieten van al het moois dat de natuur te bieden is. Zowel lopend in de vrije natuur, als ook in een stukje wild op het bord bij u thuis, tijdens een kookworkshop of in een van de fantastische restaurants die Ede rijk is.

Leendert Houweling
Preparateur – Wandelgids – Wildbeheerder – Workshops Koken op Houtvuur
Grotestraat 90, EDE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.
bel ons