Militaire Historie

De herinnering levend houden

De Airborne Herdenking in Ede, onderdeel van de Airborneregio, is een bijzonder herinneringsevenement. Maar er is veel meer te ontdekken over de rol van Ede in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Toen op 10 mei 1940 het Duitse leger Nederland binnenviel, zijn zij in deze gemeente op heftig verzet gestuit. Het Nederlandse leger hield stand bij de Grebbelinie bij Renswoude (provincie Utrecht). Na het bombardement op Rotterdam op 14 mei capituleerde Nederland in de nacht van 15 mei 1940 waarmee ook een einde kwam aan het verzet op de Grebbelinie.

De Edese kazernes zijn in de tijd van de bezetting door het Duitse leger in gebruik genomen. Zo hebben bijvoorbeeld SS en Wehrmacht troepen evenals de Duitse Kriegsmarine diverse kazernes in Ede als basis overgenomen.

In een poging een einde aan de Tweede Wereldoorlog te maken, landden 18 september 1944 duizenden geallieerden op de Ginkelse Heide tijdens Operatie Market Garden. Deze gebeurtenis wordt ieder jaar in september op indrukwekkende wijze herdacht tijdens de Airborne Luchtlandingen, waarbij honderden parachutisten uit diverse landen dezelfde sprong maken.

De Tweede Wereldoorlog is een thema dat voelbaar aanwezig is in Ede. De gemeente investeert in het beleefbaar maken van deze plekken en gebeurtenissen zodat deze nooit vergeten worden.

Meer informatie is te vinden op: ede.nl/airborne.

Evenementen/activiteiten

– Airborne Herdenking en Luchtlandingen Ginkelse Heide (september)
Pegasus wandeltocht (oktober)
– Battle field tours (jaarrond te boeken via Platform Militaire Historie Ede) platformmhe.nl

AGENDA

21
SEPT
Airborne Herdenking Ginkelse Heide
Zaterdag 21 september 2019, 09.00- 16.30 uur, 75 jaar na Market Garden, Airborne Herdenking en Luchtlandingen Ginkelse Heide
MEER INFO
26
OKT
Pegasus Wandeltocht
Het wandelevenement is bedoeld als herdenking aan de historische vluchtoperatie ‘Pegasus’ die in oktober 1944 plaatsvond. De tocht voert de deelnemers langs gedeelten van de oorspronkelijke routes van Wekerom naar Renkum en via Wageningen, Bennekom en Edese Bossen terug naar het eindpunt, De Schuilplaats te Ede
MEER INFO
Input your search keywords and press Enter.
bel ons