Wandelen rond Ede

KLOMPENPADEN IN DE GEMEENTE EDE

Geldersch landschap & kasteelen

foto van gelders kasteelDe stichting Geldersch Landschap & Kasteelen beheert meer dan 150 prachtige natuurgebieden, kastelen en landgoederen in Gelderland. In de gemeente Ede zorgen zij onder andere voor het Wekeromse zand, de Syselt en landgoed Hoekelum. In deze gebieden is het heerlijk wandelen en daarvoor hebben ze mooie routes uitgezet die als PDF te downloaden zijn. Bijvoorbeeld deze wandelroute rond het Bennekomse kasteel Hoekelum.

Kijk hier voor meer routes van het Geldersch Landschap

Natuurmonumenten

Het Deelerwoud en Planken Wambuis behoren tot twee van de mooiste gebieden in Ede die door Natuurmonumenten beheerd worden. In beide gebieden is het heerlijk wandelen en als je net na zonsopkomst komt, krijg je bijna garantie op het zien van wild.

Planken Wambuis:

Planken Wambuis route, 8km
Historische route, 4,4km

Deelerwoud
Herten spotten, 8km
Teerose – terlet, 16,5km

Middelpunt van Nederland

Open veld met Keltisch bouwwerkHet landelijke fietsknooppuntennetwerk loopt ook door Lunteren en zijn omgeving. Langs Museum Lunteren, ons bezoekerscentrum, bij het NS-station een knooppunt, bij de Koepel een knooppunt, langs het Middelpunt van Nederland, een knooppunt bij de IJzertijdboerderij en rondom het Wekeromse Zand. Kortom u kunt de schatten van de Goudsberg ook met de fiets gaan ontdekken.

Ga naar: www.middelpuntvannederland.nl

Rolstoeltoegankelijke routes

Hei in Ede met rolstoeltoegankelijk padDe Veluwe bestaat grotendeels uit zandgronden en heidevelden. Met een rolstoel is de Veluwe minder makkelijk begaanbaar. Daarom heeft de gemeente Ede een aantal verharde wandelroutes aangelegd. Deze paden zijn verhard met granietgruis, een natuurproduct dat niet schadelijk is voor de bossen en prettig begaanbaar is voor rolstoelen en scootmobielen.

Routes
http://www.rolstoelroute.nl/Planken%20Wambuis.html
http://www.rolstoelroute.nl/Heidebloemplas.html

Kijkt u eens op http://www.natuurzonderdrempels.nl voor meer rolstoeltoegankelijke plekken.

Edese Bos route

zonsopkomst op de heide met grote boomStartpunten:
Parkeerplaats Driesprong a/d Hessenweg

De Koeweg is de oude weg naar Otterlo. Eeuwen geleden was het waarschijnlijk ook de belangrijkste toegangsweg waarover boeren uit Ede hun vee in het najaar naar het malenbos dreven om ze tussen de bomen te laten grazen. Destijds bestond het bos uitsluitend uit loofbomen en was er meer ruimte tussen de bomen waar gras kon groeien. Pas vanaf 1878 begon de toenmalige heer van Kernhem- baron van Heekeren – op grote schaal grove dennen aan te planten, waardoor het karakter van het bos sterk veranderde. In de twintigste eeuw werd het Edese bos steeds meer een productiebos waarin ook bosvakken met bomen van dezelfde door en leeftijd aangelegd. Toen de gemeente Ede het bos in 1970 verkreeg verschoof het beheer. Natuur en recreatie kregen meer aandacht, waardoor het bos weer een stuk natuurlijker en gevarieerder is geworden. De Edese bos route overlapt deels met de Demobosroute, waar u een indruk kunt krijgen van de verschillende manieren van bosbeheer.

Nog meer wandelroutes in Ede verkennen? Kijk dan eens op:
www.wandeleninede.nl | www.panorama-hoeve.nl | www.routeyou.com

Input your search keywords and press Enter.
bel ons