Now Reading:
Wild van de Veluwe vormt ons culinaire erfgoed
Full Article 3 minutes read

Wild van de Veluwe vormt ons culinaire erfgoed

Al zo’n dertig jaar is W&G wild & gevogelte Brinkhorst gevestigd in De Klomp. Maar ons bedrijf ontstond in 1954 op het huidige Museumplein in Ede. Daar begon mijn vader een kleine poelierszaak. Eigenlijk was mijn vader postbode. Hij bezorgde post bij de boeren. Die hielden kippen die geslacht moesten worden. Tijdens zijn ronde nam mijn vader de kippen mee om ze ’s avonds te plukken. De volgende dag bracht hij ze dan weer terug. Toen hij mijn moeder ontmoette, begonnen ze samen de poelierszaak en kippenslachterij.

Van oudsher is de poelier specialist in kip, kalkoen, wild en gevogelte. Het Veluwse wild zoals edelhert, zwijn, ree, fazant en houtduif kwam dan ook bij ons terecht. Ik ging ook vaak met mijn vader mee om het wild op te halen. Mooie herinneringen heb ik aan die tijd.

Zo kleinschalig als het begon, is het allang niet meer. Inmiddels hebben mijn broer Wilco en ik het familiebedrijf overgenomen en nu zijn we gevestigd in De Klomp en in Best. We leveren aan foodprofessionals in heel Nederland. Toch blijven we Edenaren in hart en nieren en we werken graag samen met andere ondernemers en streekleveranciers. Deze mooie producten verwerken we weer in onze eigen producten.

Als wild & gevogelte specialist hebben we natuurlijk geluk met de Veluwe als onze achtertuin. Mooier krijg je het niet. Ik ga graag met Natuurcentrum Veluwe naar de wildkansel. Dat kan ik trouwens iedereen aanraden. Dan krijg je het verhaal van de boswachter en leer je het wild begrijpen. Je ontdekt hoe indrukwekkend edelherten bijvoorbeeld zijn. En je hoort meer over de jacht en wildbeheer in Nederland.

De jacht in Nederland is verantwoord wildbeheer. Het is mooi om daarover meer te vertellen. Over het hoe en waarom. Dat hoort bij onze geschiedenis en wild is het meest natuurlijke stukje vlees. Het zou jammer zijn als een groot aantal soorten wild niet meer verkrijgbaar is. Het wild vormt ons culinaire erfgoed en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan.

Gelukkig gebeurt dat in Ede en omgeving ook. De Edese horeca zet graag wild van de Veluwe op hun kaart. Gasten krijgen graag het verhaal bij hun gerecht en daarnaast is er behoefte aan een duidelijke herkomst. Restaurants willen natuurlijk ook iets bijzonders bieden. Als chef in de gemeente Ede kun je het wild ook gewoon niet dichter bij huis krijgen dan van de Veluwe!

Mijn favoriete wildgerecht? Als ik mag kiezen ga ik voor een stoofpot. Mijn favoriet is gestoofd wild, reeschouder bijvoorbeeld. Door het vlees heel langzaam te garen, maak je het waanzinnig mals en blijft het heel smaakvol. Dat vind ik vaak lekkerder dan een biefstukje. Mensen die mij kennen, weten dat ik zulke stoofpotjes het liefst persoonlijk bereid voor familie en vrienden. Daar kan ik avonden druk mee zijn. Zo genieten we samen van food, Ede en de Veluwe.

Victor Brinkhorst

Directeur W&G Brinkhorst

Veenendaalseweg 1
6745 XJ De Klomp
www.wgbrinkhorst.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.
bel ons